Spanje verspeelt op EK ook punten tegen Polen

SEVILLA (ANP) - Vooralsnog ontpopt Spanje zich op het Europees kampioenschap voetbal niet als favoriet. Na de 0-0 tegen Zweden verspeelde de formatie van bondscoach Luis Enrique ook tegen Polen 2 punten. In Sevilla werd het 1-1, wat voor de Oost-Europeanen het eerste 'resultaat' betekende. Beide landen behouden nog wel uitzicht op de volgende ronde.

Álvaro Morata zette de Spanjaarden na iets minder dan een half uur op voorsprong. De aanvaller van Juventus deed dat na een voorzet van Gerard Moreno, die nieuw was in het elftal om aan aanvalskracht te winnen. Aanvankelijk werd de treffer wegens buitenspel afgekeurd, maar de VAR keek er nog eens naar en zag dat het goed was.

Verder maakte Spanje niet zoveel indruk. Het spel was steriel, wel met soms redelijk combinatiespel, maar zonder dat er al te veel tastbaars werd afgedwongen. Bepalende spelers lijken te ontbreken in het elftal, dat nog niet doet denken aan de tijden dat er aan de hand van Andrés Iniesta, Xavi Hernández en Carles Puyol grote titels werden binnengehaald.

Gelijk

Robert Lewandowski maakte mede daarom vrij snel na de hervatting gelijk. De spits van Bayern München, één van de beste van de wereld, kopte raak na een voorzet van Kamil Józwiak. De gelijkmaker kwam niet eens geheel onverwacht. Kort voor rust had Karol Swiderski al op de paal geschoten, waarna Lewandowski verzuimde in de rebound te scoren.

Na de gelijkmaker kwam de VAR Spanje te hulp, door een strafschop te geven na een onnodige en misschien onbewuste overtreding van de Pool Jakub Moder. Ook hier deden de Spanjaarden weinig mee. Gerard Moreno, die kort geleden via penalty's in de finale tegen Manchester United met Villarreal de Europa League won, schoot op de paal. Morata verprutste de rebound.