Spannende dag voor Netflix

Netflix komt dinsdag na het slot van de beurshandel in New York met cijfers over het tweede kwartaal naar buiten. Daarbij zal vooral worden gekeken naar het verlies van abonnees bij de streamingservice.

In april maakte de onderneming bekend dat het in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds 2011 minder betalende abonnees had. Voor het tweede kwartaal gaf Netflix toen aan op een verlies van nog eens 2 miljoen abonnees te rekenen. Daar zaten onder meer de 700.000 Russische klanten bij die wegvielen toen Netflix in maart besloot te streamingdienst daar stop te zetten vanwege de invasie in Oekraïne.

Netflix profiteerde tijdens de coronapandemie en de lockdowns nog erg sterk van mensen die thuis vertier zochten. Maar nu de pandemie grotendeels achter de rug is, gaan mensen weer vaker buiten de deur en zeggen ze daarom hun abonnement op. Ook kunnen de hoge inflatie en vrees voor een economische recessie ervoor zorgen dat mensen geld willen besparen door het lidmaatschap van Netflix te annuleren. Daarnaast kampt Netflix met toenemende concurrentie van bijvoorbeeld Disney+, HBO Max en Amazon Prime.

Stranger Things

Een analist verklaart tegenover Variety een lichtpuntje te zien in Stranger Things. Die serie scoorde in de eerste maand van het vierde seizoen volgens de eigen cijfers van Netflix beter dan welke Engelstalige serie ooit. De analist denkt dat de strategie van het bedrijf om een aantal afleveringen eind mei vrij te geven en de rest begin juli z'n vruchten heeft afgeworpen en voorspelt dat het abonneeverlies van Netflix beperkt zal blijven tot 1,5 miljoen.

Op Wall Street is het aandeel Netflix dit jaar al ongeveer 70 procent minder waard geworden door de teleurstelling bij beleggers over het verlies van abonnees. Daardoor gingen tientallen miljarden dollars aan beurswaarde in rook op.