Speciale filmavond The Father met Eric Corton en Erik Scherder

De Oscarwinnende film The Father, met Anthony Hopkins in de hoofdrol, krijgt een speciale avond in het Amsterdamse Bos. Onder anderen dj Eric Corton en Erik Scherder leveren op 8 augustus een bijdrage aan de vertoning van de film, die het leven van een man met dementie schetst.

Corton presenteert de avond. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal en gaat in gesprek met neuropsycholoog Erik Scherder. Bij Cortons vader werd vier jaar geleden de diagnose dementie gesteld. Pianiste Djuwa Mroivili speelt muziek uit de film, die is gecomponeerd door de Italiaan Ludovico Einaudi (bekend van Intouchables en Nomadland). Aansluitend wordt de film vertoond. Voor de avond zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Er kunnen zo'n duizend mensen bij zijn.

De avond is opgezet door het Nederlandse filmplatform Cinetree, opgericht door actrice Hanna Verboom. Zij wil meer aandacht voor dementie, waar een hoop mensen mee te maken krijgen. Volgens Verboom is dementie "iets wat voor veel mensen werkelijkheid is en waarover het taboe hoognodig doorbroken mag worden".

The Father vertelt het verhaal van de dementerende Anthony en zijn dochter Anne, gespeeld door Olivia Colman. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich alleen in zijn hoofd afspeelt. De kijker beleeft het verhaal door zijn ogen. De film werd bekroond met twee Oscars. Hopkins won de prijs voor beste acteur en de film kreeg de prijs voor beste scenario.