Spike aan de slag als jurylid: dit staat dicht bij me

DI-RECT-gitarist Spike van Zoest is na een onstuimige periode waarin zijn eerste kind veel te vroeg werd geboren weer aan het werk. In het nieuwe SBS6-programma The Tribute - Battle of the Bands beoordeelt de muzikant Nederlandse tribute-acts. "Ik ben best zuinig met dit soort dingen, ik zeg niet tegen alles ja", vertelt Spike aan het ANP.

De eerste schrik was al wat weggeëbd toen Van Zoest (37) in oktober via Instagram liet weten dat zijn dochter eind september acht weken te vroeg ter wereld was gekomen. Vijfenhalve week woonden de artiest en zijn verloofde Bella Hay, de dochter van rocker Barry Hay, daarna met dochter Lotus in het ziekenhuis. "Dat was schrikken, die situatie stond niet in ons regieboekje", blikt Spike terug.

Dankzij de volgens de gitarist "fantastische zorg" in het ziekenhuis, kon het kersverse gezin later thuis alsnog plaatsnemen op de roze wolk. "Ze doet het supergoed. We zijn een goed team, Bel en ik. We doen het echt samen", vertelt de nieuwbakken vader. "Het hele land zit in lockdown, maar wij zaten eigenlijk al in lockdown in de babybubbel. Kan niet anders zeggen dan dat het geweldig is."

Battle of the Bands

En nu dus weer aan de slag. "Moeder en kind maken het goed. Dan ga je met gerust hart van huis", lacht de gitarist. Als jurylid in The Tribute - Battle of the Bands gaat de gitarist bij SBS6 op zoek naar de beste tributeband van Nederland. "Ik ben best zuinig met dit soort dingen, ik zeg niet tegen alles ja", zegt Spike. "Maar toen de aanvraag hiervoor kwam, had ik meteen het idee dat het dicht bij me staat omdat het over bandjes gaat."

De jury bestaat behalve uit Spike vanaf zaterdagavond 20.00 uur uit Angela Groothuizen en Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk. "Angela richt zich het meest op de zang en Cesar let vooral op het samenspel in de bands. Ik let vooral op de groove, de zang en vind het visuele aspect ook belangrijk", vertelt Spike over de rolverdeling in de jury. "Als je Amy Winehouse doet en je hebt een overall aan, dan neemt dat wel wat weg van het effect."

Eren met tribute

De artiest vindt het belangrijk dat mensen het verschil weten tussen een coverband en een tributeband, zegt hij. "Tributebands eren echt een originele act en bijten zich daar vaak helemaal in vast om dat zo goed mogelijk te doen. Zo’n hele band is vaak ook fan van die artiest, dat is mooi om te zien", vertelt Van Zoest, die het ook gaaf vond dat de bands allemaal met hun eigen instrumenten speelden. "Ik vond het ook leuk om backstage naar die spullen te kijken. Er zit zoveel tijd en geld in, zoveel toewijding."

In totaal doen er elf bands mee. Van Queen tot Barbra Streisand; alles komt voorbij. "Er is een klusjesman die Bruce Springsteen doet. Springsteen eerde met zijn muziek ‘the working class’ maar had nog nooit een fabriek van binnen gezien. En nu doet die ‘working class’ een sjaaltje om en speelt een eerbetoon aan hém, dat is gaaf", klinkt het enthousiast.

Ziggo Dome

De vier winnende bands verzorgen op zaterdag 7 mei een groot tributeconcert in de Ziggo Dome. De winnende band uit het programma krijgt die avond de meeste speeltijd. "Sommige bands hebben nog nooit voor publiek gespeeld. Moet je je voorstellen dat je een band begint en vervolgens sta je meteen in Ziggo Dome. Dat is een droomstart!", besluit Spike.