Staatsbosbeheer moet meer moeite doen voor afschot edelherten

LELYSTAD (ANP) - Het lukt Staatsbosbeheer maar niet om het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen op maximaal 500 dieren te krijgen. Afgelopen winter moesten er 1400 herten worden afgeschoten, maar zijn er slechts 157 herten gedood. Ook in eerdere jaren is de gewenste stand van 500 herten niet gehaald. De gebiedsbeheerder gaat daarom vaker afschieten, ook vanuit voor de herten onzichtbare plekken, en meer personeel inzetten. De provincie Flevoland trekt er 250.000 euro voor uit.

In de Oostvaardersplassen is plaats voor maximaal 1100 grote grazers. Naast runderen en paarden mogen er 500 herten rondlopen. Hoeveel edelherten er op dit moment in het gebied zijn blijkt pas na de jaarlijkse telling die eind oktober wordt gehouden. Dan is ook pas bekend hoeveel dieren afgeschoten moeten worden.

Dat er vorig jaar veel te weinig dieren zijn gedood komt volgens Staatsbosbeheer omdat het een zachte winter was. Dan lopen de edelherten minder vaak in grote groepen dicht bij elkaar en kunnen ze makkelijker grazen.

Daarnaast is de conditie van de edelherten in het natuurreservaat uitstekend en is er ruim voldoende voedsel. Staatsbosbeheer gaat lokvoer strooien om groepen herten in het vizier te krijgen. In het gebied zijn boomstronken geplaatst waarachter jagers zich kunnen verschuilen. Ook wil de gebiedsbeheerder al tijdens de bronst gaan afschieten, maar alleen op plekken waar geen bronstige herten lopen. Zelfs met die maatregelen is het de vraag of de gewenste doelstand in december volgend jaar is bereikt, aldus Staatsbosbeheer.

In het bedrag dat de provincie Flevoland wil uittrekken voor de extra maatregelen is al rekening gehouden met de kosten van rechtszaken die tegenstanders van het beleid waarschijnlijk zullen gaan aanspannen.