Staatsburgerschap Britse IS-bruid ingetrokken

LONDEN (ANP) - De 19-jarige 'jihadbruid' Shamima Begum is geen Brits burger meer. Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid heeft om de samenleving te beveiligen haar Britse staatsburgerschap ingetrokken. Tegen nieuwszender ITV zegt de vrouw dat ze misschien het Nederlandse staatsburgerschap wil aanvragen.

De jonge vrouw vertrok als 15-jarige scholier, kort na het overlijden van haar moeder, vanuit Londen naar het 'kalifaat' van Islamitische Staat. Ze trouwde daar met de Nederlandse jihadist Yago Riedijk uit Arnhem. Momenteel verblijft ze in een Syrisch vluchtelingenkamp. Afgelopen weekend bracht ze een zoon ter wereld. Het is haar derde kind; de eerste twee zijn overleden.

Begum wil graag terug naar het Verenigd Koninkrijk. Haar familie hoopt dat via de rechter mogelijk te maken. ,,Een andere optie is dat ik het misschien via mijn man in Nederland kan proberen, misschien kan ik daar staatsburgerschap aanvragen'', zei Begum tegen ITV. Ze stelt dat ze geen bedreiging vormt. ,,Ik ben een meisje van 19 jaar met een pasgeboren baby. Ik heb geen wapens en wil niemand pijn doen, ook al had ik wapens.''

Het is niet helemaal duidelijk waar Riedijk is. Volgens de BBC heeft hij zich mogelijk onlangs overgegeven aan een Syrische strijdgroep.