Staatssecretaris Uslu neemt pas na de zomer beslissing over ON!

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) neemt pas na de zomer een besluit over de toekomst van Ongehoord Nederland (ON!). Dat laat een woordvoerder van de bewindsvrouw weten aan het ANP na berichtgeving in het AD. Uslu verwachtte eerder voor de zomer een besluit te nemen over het verzoek van de NPO om de erkenning van ON! in te trekken.

"Het is een besluit dat we heel zorgvuldig moeten nemen. We verwachten dan ook dat het na de zomer wordt. Op zeer korte termijn sturen we een brief naar de Kamer met daarin meer informatie over de verschillende stappen die we zetten", aldus de woordvoerder.

Uslu wint advies in bij de landsadvocaat. Die heeft haar volgens het AD nu geadviseerd om ook ON! te horen, waarvoor de staatssecretaris de tijd gaat nemen. "Nu ligt er alleen een uitgebreide zienswijze van de NPO. Maar voor een zorgvuldig besluit dat juridische toetsing doorstaat zal ook minstens ON! moeten worden gehoord", schrijft de krant.

Aanvechten

De NPO deed eind april het verzoek tot intrekking bij Uslu omdat ON! volgens de NPO ondanks drie opgelegde sancties nog steeds onvoldoende uitvoering geeft "aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel". De omroep kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Arie Slob een aspirant-status op voorwaarde dat ON! "dezelfde ideeën over journalistiek" zou delen als andere omroepen binnen het bestel.

Nog niet eerder heeft een bewindspersoon een omroep uit het publieke bestel gezet. ON! zal het intrekken van de licentie aanvechten bij de rechter, liet de omroep na het besluit van de NPO weten.

Uslu liet eerder weten dat zij het "ongemakkelijk" vindt om hier een besluit over te gaan nemen. Zij wil "zorgvuldig" te werk gaan en wint daarom advies in bij de landsadvocaat.