Staking bij Nederlandse fabrieken Cargill

AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van de vier Nederlandse fabrieken van het Amerikaanse voedselconcern Cargill, een grote verwerker van graan, hebben het werk neergelegd. In totaal doen ongeveer vierhonderd medewerkers aan de actie mee, meldt vakbond FNV. Er wordt gestaakt vanwege onvrede over de onderhandelingen voor de cao voor productiemedewerkers.

In Amsterdam ligt de fabriek al stil, op andere locaties wordt het productieproces stilgelegd. Dat kan soms een dag tot een etmaal duren, aldus de bond. De stakingen zijn voor onbepaalde tijd zolang het bedrijf niet met een beter bod komt, zegt vakbondsbestuurder Jos Hendriks.

In totaal werken er volgens FNV bij Cargill in Nederland ongeveer 2300 mensen, 650 van hen vallen onder de productie-cao waar nu over gesteggeld wordt. Sinds afgelopen zomer is er geen nieuwe cao. "De werkgever schijnt haar medewerkers niet serieus te nemen. We zijn er klaar mee. De fabrieken gaan plat", aldus de bond. Die vindt dat het bedrijf misbruik maakt van de coronapandemie en "claimt dat er geen financiële ruimte is", terwijl Cargill volgens de bond afgelopen jaar wel veel winst heeft gemaakt.

Cargill Nederland was niet direct bereikbaar voor commentaar.