Staking van crewleden dreigt in Hollywood

De vakbond van crewleden in Hollywood heeft zijn leden toestemming gevraagd een staking uit te roepen. De International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) stelt dat onderhandelingen met producenten van onder meer Netflix, Disney en Amazon op niets dreigen uit te lopen.

Het contract dat de vakbond heeft met de Alliance of Motion Picture and Television Producers liep eerder deze maand af. In een verklaring aan de L.A. Times stelt een woordvoerder van IATSE dat de bond zich niet gehoord voelt. "Hun weigering om verder te onderhandelen kan maar op één manier gezien worden; ze zijn simpelweg niet bereid om de zaken waar wij ons herhaaldelijk over hebben uitgesproken aan te pakken."

IATSE, waarbij zo'n 43.000 crewleden uit de entertainmentindustrie zijn aangesloten, zou onder meer betere regels willen voor rustpauzes, meer loon en een hogere bijdrage aan zorgverzekering en pensioenplannen. De studio's zouden de coronacrisis als reden opvoeren om niet te diep in de buidel te hoeven tasten. Wel zeggen zij in een eerder stadium van de onderhandelingen een hoger minimumloon voor bepaalde producties te hebben geboden en 600 miljoen dollar om een pensioengat te dichten.

Als de leden van IATSE de vakbond toestemming geven een staking uit te roepen, betekent dat nog niet dat dat ook gebeurt. Wel kan de organisatie dan in het onderhandelingsproces dreigen alle studioproducties stil te leggen.