Stef Bos schrijft teksten voor nieuwe musical Checkpoint Charlie

Stef Bos heeft de liedteksten geschreven voor de nieuwe musical Checkpoint Charlie. De reizende productie is vanaf januari te zien in het theater, maakte producent Fons van Rongen donderdag bekend.

Checkpoint Charlie, genoemd naar een van de Berlijnse controleposten, gaat over mensen die in de Duitse hoofdstad woonden voordat de Berlijnse Muur in 1989 viel. Bos, bekend van hits als Papa en Is dit nu later, had altijd al affiniteit met deze periode uit de geschiedenis. "De tijd van de DDR was diffuus, dat doet iets met mensen. Het is ergens vergelijkbaar met de onduidelijke tijd waar we nu in leven. Destijds was er een fysieke muur die de mensen verdeelde, nu één die we niet kunnen zien", zegt de zanger.

Van Rongen vindt "de tijd rijp" om het verhaal over de Berlijnse Muur, het bekendste symbool van de Koude Oorlog, te vertellen. "Dat was een periode waarin veel mensen verdriet ervaarden, maar sommigen vonden juist geluk. We willen het publiek laten meeleven met die gevoelens. De mozaïekvertelling die we als vorm hebben gekozen, past daar prachtig bij."