Stekelenburg verbreekt leeftijdsrecord van Van der Sar op EK

AMSTERDAM (ANP) - Maarten Stekelenburg mag zich zondag de oudste speler van het Nederlands elftal op een eindronde noemen. Hij verbreekt tijdens de eerste groepswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oekraïne een leeftijdsrecord van Edwin van der Sar, die in de verloren kwartfinale van het EK van 2008 tegen Rusland (1-3) 37 jaar en 236 dagen oud was.

Stekelenburg is zondag 38 jaar en 264 dagen de op vier na oudste speler ooit op een EK, na de Hongaar Gábor Király (40 jaar en 86 dagen), Duitser Lothar Matthäus (39 jaar en 91 dagen), Deen Morten Olsen (38 jaar en 308 dagen) en Engelsman Peter Shilton (38 dagen en 271 dagen).

Intarnationals Georgi Soedakov en Illia Zabarnyi van Oekraïne waren niet eens geboren toen Stekelenburg in augustus 2002 in het eerste elftal van Ajax debuteerde. Sander Boschker is met 39 jaar en 224 dagen nog steeds de oudste speler ooit van het Nederlands elftal.

Stekelenburg, Tim Krul en Luuk Jong zijn de enige spelers van het huidige Oranje die al eens een EK meemaakten. Stekelenburg, Krul, Daley Blind, Stefan de Vrij, Joël Veltman, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay weten wat een WK inhoudt. De overige spelers van de selectie van Frank de Boer kwamen nooit uit op een WK of EK.