Sterk Randstad koploper in AEX

AMSTERDAM (ANP) - Uitzender Randstad was woensdag in trek op het Damrak na publicatie van sterke kwartaalresultaten. Verfconcern AkzoNobel, dat ook met cijfers kwam, werd lager gezet. De Europese beurzen lieten overwegend kleine verliezen zien. Beleggers verwerkten de positieve slotstanden op Wall Street en hielden vooral de ontwikkelingen rond de onderhandelingen in Washington over een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 562,16 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 839,80 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Randstad (plus 7,2 procent) was koploper bij de hoofdfondsen. De uitzendreus liet in het derde kwartaal verder herstel zien, na de eerdere flinke klap van de coronacrisis. Het concern, dat erg gevoelig is voor de stand van de economie, zette wel beduidend lagere resultaten in de boeken dan een jaar geleden, maar presteerde beter dan analisten hadden verwacht. Biotechnoloog Galapagos kampte met een verkoopadvies van Goldman Sachs en sloot de rij met een min van 6 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel zakte 1,6 procent. De verfproducent boekte afgelopen kwartaal een duidelijk hogere winst, ondanks een lagere omzet. Daarbij profiteerde het bedrijf vooral van kostenbesparingen. AkzoNobel zegt een sterk derde kwartaal te hebben gedraaid en gaat voor 300 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen en een interim-dividend uitkeren.

In de MidKap stond Pharming (plus 4,5 procent) bovenaan. De biotechnoloog heeft van Brussel de weesgeneesmiddelenstatus ontvangen voor zijn medicijn voor de behandeling van APDS, een zeldzame en ernstige aandoening aan het immuunsysteem. WDP volgde met een winst van 4,1 procent. Het logistiek vastgoedfonds scherpte de winstprognose voor dit jaar aan. Fugro was de grootste daler met een min van 3,6 procent. De bodemonderzoeker won een dag eerder ruim 21 procent dankzij een sterke handelsupdate.

Ericsson

Ericsson steeg dik 8 procent in Stockholm. De Zweedse producent van telecomapparatuur zag zijn marktaandeel afgelopen kwartaal verder stijgen, doordat steeds meer overheden beperkingen opleggen aan zijn Chinese concurrent Huawei.

De euro was 1,1850 dollar waard, tegenover 1,1827 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 41,29 dollar. Brentolie kostte ook 1 procent minder, op 42,71 dollar per vat.