Steun voor Spaanse premier Sánchez slinkt

MADRID (ANP) - De demissionaire Spaanse premier en sociaaldemocraat Pedro Sánchez lijkt dinsdag geen meerderheid te krijgen voor een centrumlinkse regering onder zijn leiding. Hij hoopt met steun van 176 van de 350 leden van de Spaanse Tweede Kamer weer als echte premier aan het werk te kunnen. Maar zijn voornaamste steunpilaar, de radicale links-populistische Unidos Podemos, ziet van die steun af, meldden Spaanse media.

De leider van Unidos Podemos, Pablo Iglesias, was van plan aan de nieuwe linkse regering deel te nemen en Sánchez in de vertrouwensstemming dinsdag te steunen. Iglesias was echter al boos over de weigering van Sánchez hem eventueel in een kabinet op te nemen, maar voor een linkse meerderheid en de goede vrede beloofde Iglesias niet zelf minister te worden. Op de eerste dag van het debat over Sánchez' nieuwe regering groeiden er maandag echter nog meer ergernissen bij Iglesias over de rol die Sánchez in zijn nieuwe ploeg toedicht aan Unidos Podemos.

Sommige Spaanse kranten meldden dat Podemos Unidos dinsdag niet meer van plan is Sánchez te steunen. Kopstukken van Sanchéz' PSOE (Spaanse Socialistische Arbeiderspartij) proberen op de valreep Iglesias nog tot steun te bewegen. Donderdag kan het parlement nog een keer over Sánchez regering stemmen, maar als Iglesias niet van gedachten verandert, gaat het dan enkel nog om een zwakke PSOE-minderheidsregering. De parlementariërs die zich onthouden van stemming worden niet als tegenstemmers meegeteld en de regering hoeft dan enkel meer voorstemmers dan tegenstemmers te hebben.