Steven de Jong verfilmt leven van Titus Brandsma

Regisseur Steven de Jong gaat een film maken over de Friese pater Titus Brandsma. Paus Franciscus kondigde donderdag aan dat de Nederlandse geestelijke, die omkwam in concentratiekamp Dachau, heilig kan worden verklaard nu er een wonder aan hem kan worden toegeschreven.

De Jong schrijft met scenarist Dick van den Heuvel al een aantal jaar aan het scenario. De nadruk in de film ligt op de laatste maanden van zijn leven. Het is de bedoeling dat de opnames in 2022 plaatsvinden. Pater Titus, zoals de werktitel luidt, zou begin mei 2023 in de bioscopen te zien moeten zijn.

KRO-NCRV heeft volgens de regisseur interesse om deel te nemen aan het project. Wie de hoofdrol gaat spelen, is nog niet bekend. De Jong werkt op dit moment nog een aan film over de Friese volksheld Grutte Pier.

45 Straten

De Friese Titus Brandsma (1881-1942) werd in 1905 priester. In 1923 werd hij hoogleraar Wijsbegeerte en Mystiek aan de toen gloednieuwe Katholieke Universiteit Nijmegen, tegenwoordig Radboud Universiteit. Later werd hij daar rector magnificus.

Brandsma verzette zich vanaf de jaren dertig openlijk tegen het opkomend nazisme. In 1942 werd hij gearresteerd door de Duitse bezetters, die hem als "gevaarlijk persoon" afvoerden naar concentratiekamp Dachau. Daar was hij een grote steun voor kampgenoten, totdat hij bezweek aan ontberingen en mishandeling. In 45 Nederlandse plaatsen en tal van buitenlandse gemeenten zijn kapellen, kerken, scholen en straten naar de priester vernoemd.