Steven de Jong wil tweede film maken over Grutte Pier

Regisseur Steven de Jong wil een vervolg maken op zijn eigen film Grutte Pier, die nu in de bioscopen draait. In de sequel zou Grutte Pier het opnemen tegen ridder Floris van Egmont.

Het scenario van Floris Fersus Grutte Pier, zoals de werktitel luidt, wordt geschreven door Dick van den Heuvel. Volgens de filmmaker zouden "verschillende streamers zich al hebben gemeld" voor het project. De opnames zouden in de eerste helft van 2023 moeten plaatsvinden.

"Paul Verhoeven heeft in zijn serie over Floris van Grutte Pier een dorpsidioot gemaakt", stelt De Jong. "Dat gaan we even rechtzetten." De film gaat zich afspelen rond het Beleg van Sneek, dat plaatsvond in januari 1517. Grutte Pier en zijn getrouwen hielpen toen de troepen te verjagen van stadhouder Floris van Egmont, die was aangesteld door keizer Karel V van Spanje.

De Jong maakte eerder historische films als De Scheepsjongens van Bontekoe en De Hel van 63. "De geschiedenis geeft ons zoveel verhalen die we kunnen vertellen en gebruiken, het zit vol avontuur en drama", aldus de 60-jarige regisseur. "En het verhaal is ook best wel actueel: het draait toch meestal om misbruik van macht, centen en landjepik. Er is niks veranderd de afgelopen eeuwen."

Grutte Pier is nu te zien in zo'n dertig bioscopen. De titelrol wordt gespeeld door Milan van Weelden. Het is de laatste film waar Bram van der Vlugt, die eind 2020 op 86-jarige leeftijd overleed, in speelt.