Steven Soderbergh staat achter keuzes Oscarceremonie

Alhoewel niet iedereen was te spreken over de ceremonie rond de uitreiking van de Oscars dit jaar, heeft producent Steven Soderbergh geen spijt van zijn keuzes. Vooral op de beslissing om niet de Academy Award voor beste film, maar die voor beste acteur tot het laatst te bewaren kwam veel kritiek, maar de regisseur zegt dinsdag in de L.A. Times dat hij niet anders kon.

Een van de genomineerden voor de Oscar voor beste acteur was Chadwick Boseman, die eind augustus op 43-jarige leeftijd overleed. Als hij de award had gewonnen had zijn weduwe Simone de Academy Award in ontvangst genomen. "Het was niet zo dat we daarvan uitgingen, maar als die kans bestaat moet je daarop voorbereid zijn", aldus Soderbergh. "Dat zou zo'n hartverscheurend moment zijn geweest, daar was je nooit van teruggekomen."

Het liep anders: niet Boseman, maar Anthony Hopkins won de Oscar voor beste acteur. De 83-jarige acteur was niet aanwezig waardoor de ceremonie abrupt ophield. Een flinke teleurstelling voor de producenten, die juist al voor de nominaties bekend waren met het plan speelden om af te sluiten met de acteerprijzen. "Ons idee, en volgens mij is dat niet ongegrond, was dat de speeches van acteurs meestal wat aangrijpender zijn dan die van producenten. Dus leek het ons leuk om daar eens wat in te schuiven. Dat plan hadden we al in januari, en toen Chadwick werd genomineerd hebben we het doorgevoerd."