Stevige afschrijving Philips door handelsvete

AMSTERDAM (ANP) - De aanhoudende handelsoorlog tussen China en de VS wordt ook door zorgtechnologieconcern Philips gevoeld. De onderneming maakte bekend in het derde kwartaal een afschrijving van 78 miljoen euro te boeken bij de divisie Connected Care. De ingreep is volgens Philips deels het gevolg van hogere importtarieven in de handelsstrijd tussen de economische grootmachten.

In een verklaring wijst Philips ook op de lagere productie in fabrieken om de voorraden te verminderen. Pogingen om de negatieve impact te verzachten, pakten volgens het bedrijf ook niet geheel volgens plan uit. Topman Frans van Houten noemde de dalende marges bij de betreffende divisie teleurstellend.

Philips rekent voor het derde kwartaal op een totale omzet van 4,7 miljard euro. Daarmee zou de onderneming een vergelijkbare omzetgroei van 6 procent hebben behaald. Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit op 538 miljoen euro. De groei van het aantal nieuwe orders zal in het derde kwartaal vlak zijn, na een groei van 11 procent een jaar eerder.

Philips publiceert zijn definitieve kwartaalcijfers op 28 oktober.