Stijgende AEX flirt met 500 punten

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag overwegend lager gesloten. De AEX sloot wel met winst, al kon die eerdere plussen waarbij de Amsterdamse beursgraadmeter enkele keren boven de grens van 500 punten kwam, niet vasthouden. Beleggers verwerkten de lagere koersen op Wall Street, de patstelling rond de shutdown van de Amerikaanse overheid en keken vooruit naar de belangrijke stemming van volgende week in het Britse Lagerhuis over het brexitakkoord.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 498,65 punten. De hoofdindex, die op 17 december onder de 500 punten zakte, behaalde een weekwinst van 1,4 procent. De MidKap daalde 0,5 procent tot 688,87 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,5 procent.

AkzoNobel was de grootste stijger bij de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een winst van 1,2 procent. Industrieel toeleverancier Aalberts Industries sloot de rij met een min van 1,8 procent. In de MidKap ging bouwer BAM aan kop met een plus van 2 procent. Kunstmestbedrijf OCI stond onderaan met een min van 3,1 procent.