Stijgende koersen chipbedrijven voorkomen grotere neergang AEX

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASMI en Besi werden woensdag fors hoger gezet op de Amsterdamse beurs. De twee kwamen een dag eerder met cijfers die door beleggers goed werden ontvangen. De chipbedrijven hielpen de AEX de verliezen beperkt te houden. Heineken moest het daarentegen ontgelden na tegenvallende resultaten. De bierbrouwer had in het derde kwartaal behoorlijk last van de lockdowns tegen het coronavirus in Zuidoost-Azië.

Besi, dat ook nog een koopadvies kreeg van Deutsche Bank, was koploper bij de hoofdfondsen met een plus van 7,5 procent. ASMI (plus 6,2 procent) kreeg in het derde kwartaal een recordbedrag aan nieuwe orders binnen. Ook de omzet steeg doordat chipfabrikanten op volle kracht draaien om de wereldwijde chiptekorten aan te pakken.

Heineken verloor 0,6 procent. Door de lockdowns in Zuidoost-Azië verkocht het bedrijf fors minder bier in die belangrijke markt voor de brouwer. Naast Vietnam stond ook in Cambodja en Maleisië de bierverkoop zwaar onder druk door coronamaatregelen. Topman Dolf van den Brink ziet wel tekenen van herstel in die markten.

Basic-Fit

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,2 procent lager op 815,29 punten. De MidKap daalde 0,3 procent, tot 1073,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

In de MidKap stond Basic-Fit (plus 3,7 procent) bovenaan. De fitnessketen kreeg er in het derde kwartaal meer abonnees bij, maar heeft in Frankrijk last van de verplichte coronapas die leden moeten laten zien om sportscholen in te mogen.

Deutsche Bank

Deutsche Bank raakte 6,8 procent kwijt in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar zag de inkomsten bij het onderdeel voor investeringen dalen. De Spaanse bank Santander, die ook met resultaten kwam, zakte 3,3 procent in Madrid.

Puma steeg haast 5 procent. De maker van sportartikelen verhoogde de winstverwachting, maar waarschuwde voor problemen in de toeleveringsketen door lockdowns in Vietnam. Daar wordt een groot deel van de sportkleding van het Duitse merk gemaakt.

De euro was 1,1592 dollar waard, tegen 1,1586 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 83,51 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 85,09 dollar per vat.