Stijging afzetprijzen industrie zwakt opnieuw af in februari

DEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in februari 8,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijsstijging is daarmee voor de achtste maand op rij afgevlakt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari waren de prijzen nog ruim 11 procent hoger dan een jaar eerder en in december lagen de prijzen dik 14 procent hoger.

De prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het statistiekbureau voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in februari hoger dan een jaar eerder. Dat komt omdat de afzetprijzen van de industrie nauw samenhangen met de olieprijzen. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in februari zo'n 78 euro. Dat was bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. In de aardolie-industrie lag het prijsniveau 4 procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met 1,1 procent.