‘Stilste festival van het land’ in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Arnhem staat dit weekeinde in het teken van wat de organisatie noemt ,,het stilste festival van Nederland.'' In de Gelderse hoofdstad verzamelen zich namelijk ongeveer 150 levende standbeelden uit de hele wereld om mee te doen aan het wereldkampioenschap Living Statues op zondag. Ook zaterdag zijn er al tal van standbeeldenactiviteiten in de stad.

Een bijzondere act zal de Portugese Antonio Gomes dos Santos laten zien, zo voorspelt de organisatie. Deze Portugees, die ook het wereldrecord stilstaan op zijn naam heeft staan, slaagt er in om een halve meter boven zijn sokkel te zweven. Tot nu toe heeft hij geheim weten te houden hoe hij dat doet.

Een andere opvallende act is die van Sergio Alberto Gambetta. Dit Spaanse standbeeld verrijst als een fonkelende feniks uit een berg as. Alle standbeelden die in Arnhem om het wereldkampioenschap 2012 strijden, zijn in eigen land op de hoogste plekken in de voorrondes geëindigd. Voor Nederland doet Tukkers Connexion mee, dat met de voorstelling Samen Schaatsen in Valkenburg Nederlands kampioen werd.

Wegens het festival gelden dit weekeinde in en rond Arnhem tal van verkeersmaatregelen.