Straffen geëist voor vervalsen paspoorten voor zware criminelen

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 240 uur geëist tegen een 50-jarige vrouw voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi en Naoufal F. Tegen een medeverdachte, die de schakel zou zijn geweest tussen de vrouw en de onderwereld, eiste het OM twee jaar cel.

De vrouw, Mildred van D., was ambtenaar bij de gemeente Den Haag, waar de paspoorten werden uitgegeven. Medeverdachte Faysal N. was haar contactpersoon. Hij zorgde onder meer voor de betaling voor de corrupte diensten van Van D. Zij heeft bekend dat zij 1000 euro per vervalst paspoort ontving. N. ontkent en beroept zich op zijn zwijgrecht.

In totaal gaat het om 19 vervalsingen, zegt het OM. De paspoorten werden uitgegeven in de periode 2012-2014. Zowel bij Taghi als bij Naoufal F. werden valse paspoorten aangetroffen die zijn te herleiden naar de Haagse ambtenaar toen zij werden gearresteerd. F. is inmiddels veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij een moord in Almere, Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.