Strafproces over doodschieten Bas van Wijk begint

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank In Amsterdam begint maandag aan het strafproces tegen de 20-jarige Samir El Y., die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. Het dodelijke schietincident gebeurde op 8 augustus vorig jaar op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Volgens het OM wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex.

Justitie verdenkt El Y. uit Hoofddorp van moord dan wel doodslag, afpersing en wapenhandel. Op de tenlastelegging staat dat El Y. afgelopen zomer negen wapens zou hebben verhandeld. Daarnaast wordt hij verdacht van bedreiging. Voordat hij Van Wijk doodschoot, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten, schoot hij volgens het OM een kogel naar het water en richting een ballon.

Tijdens het onderzoek zijn veertig getuigen gehoord over de schietpartij. Vrienden van het slachtoffer uit Badhoevedorp zullen tijdens de rechtszaak niet bij naam worden genoemd, om hun anonimiteit te waarborgen. Als getuigen voelen ze zich bedreigd door de verdachte en daarom worden ze tijdens de zittingen met nummers aangeduid.

El Y. werd eind vorig jaar opgenomen in een jongerenkliniek voor onderzoek naar zijn psyche. Daar is hij acht weken lang geobserveerd.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het strafproces. Donderdag is de tweede zittingsdag.