Studie: extreme hitte treft in toekomst 107 miljoen Amerikanen

NEW YORK (ANP) - In de Verenigde Staten zullen in het jaar 2053 zo'n 107 miljoen Amerikanen te maken krijgen met minstens een dag van extreme hitte per jaar. Het gaat om een dag waarop de gevoelstemperatuur 52 graden Celsius is. In 2023 maken 8,1 miljoen Amerikanen dat minstens een dag per jaar mee, schrijven onderzoekers van de First Street Foundation in een nieuwe studie.

De gevoelstemperatuur is een combinatie van de daadwerkelijke temperatuur en de luchtvochtigheid. De onderzoekers onderzochten hoe die twee factoren elkaar tussen 2014 en 2020 beïnvloedden en pasten het vervolgens toe in toekomstige klimaatmodellen van VN-agentschap IPCC.

De regio in het midden van het land zal het meest door extreme hitte getroffen worden. Het gebied strekt zich uit van het noorden van Texas en Louisiana naar Illinois, Indiana en Wisconsin. De beide kusten van het land houden een meer gematigd klimaat vanwege de invloed van de oceanen. Maar ook in de kustgebieden zal het warmer worden, zeggen de onderzoekers. Zo is de verwachting dat de regio rond Miami in Florida van de situatie nu, zeven dagen per jaar waarop het 39,4 graden Celsius is, naar 34 van zulke dagen in 2053 zal gaan.