Sulejmani keert als speler van Young Boys even terug bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Als speler van Young Boys keert Miralem Sulejmani terug in Amsterdam, de stad waar hij zijn torenhoge transfersom en beloftes niet wist in te lossen. Ajax, donderdag tegenstander in de achtste finales van de Europa League, had voor de inmiddels 32-jarige Serviër een opstapje naar de absolute top moeten zijn. Het liep allemaal anders. Met talent alleen slaag je niet op het hoogste niveau.

Marco van Basten was nog bondscoach van het Nederlands elftal toen hij op 29 maart 2008 vanaf de perstribune van het Abe Lenstra-stadion een duel tussen sc Heerenveen en Ajax (2-4) bekeek. De oud-topspits twijfelde geen moment. Sulejmani moest bij Ajax spelen als hij daar na het EK in Oostenrijk en Zwitserland als trainer aan de slag zou gaan.

Van Basten kreeg zijn zin. Ajax betaalde ruim 16 miljoen euro voor de toen 19-jarige linksbuiten, die ook als tweede spits inzetbaar was. Sulejmani beloofde iedere cent van de zeker voor die tijden duizelingwekkende transfersom waar te maken. Vijf jaar later vertrok hij na 158 duels en 38 doelpunten naar Benfica. Transfervrij. Inclusief salaris had hij Ajax zo'n 28 miljoen euro gekost.

Ongezond eten

Het is niet dat Sulejmani niets voor Ajax heeft betekend. Maar Van Basten, Martin Jol en Frank de Boer zagen de Servische aanvaller nooit zo spectaculair goed voetballen als onder Gertjan Verbeek bij Heerenveen. Sulejmani leefde niet volledig voor zijn sport. Hij at te vaak ongezond en genoot van het uitgaansleven samen met zijn maatje Darko Bodul, de toenmalige spits van Jong Ajax. Toen hij weer eens te zwaar was, liet Jol hem voor de ogen van de aanwezige pers voor straf de trappen van de ArenA op sprinten. Sulejmani werd door een ontevreden De Boer zelfs naar Jong Ajax verbannen.

Na zijn vertrek bij Ajax slaagde Sulejmani ook niet echt bij Benfica. Na twee jaar vertrok hij voor 3 miljoen euro naar Young Boys, de club waarvoor hij de laatste 5,5 jaar 190 keer in actie is gekomen. Hij heeft met 45 doelpunten en 50 assists bijgedragen aan de opmars van de Zwitserse kampioen van de laatste drie jaar.

Met een voorsprong van 19 punten op naaste concurrent Servette kunnen Sulejmani en zijn ploeggenoten een vierde landstitel op rij nauwelijks meer ontgaan. Waar Young Boys in de Zwitserse competitie veel tegenstanders overhoop voetbalt, speelt het buiten de landsgrenzen vaak op de counter. Die tactiek gaat soms ten koste van Sulejmani, die in de vorige ronde geen speeltijd kreeg in het gewonnen uitduel met Bayer Leverkusen (0-2) en in de gewonnen thuiswedstrijd tegen de Duitsers (4-3) slechts mocht invallen.