Surinaams OM eist 20 jaar cel en directe gevangenname Bouterse

PARAMARIBO (ANP) - Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig jaar cel geëist tegen Desi Bouterse als hoofdverdachte van de Decembermoorden. De officier van justitie eiste in het gerechtsgebouw in Paramaribo ook directe gevangenneming van de oud-president.

De 77-jarige Bouterse staat terecht op verdenking van het medeplegen van moord op vijftien Surinamers op 8 december 1982 in Fort Zeelandia in Paramaribo. Deze politieke tegenstanders van legerleider Bouterse waren tegen zijn militaire regime. Hij had in 1980 met andere militairen een staatsgreep gepleegd.

De officier van justitie ging in op het verzamelde bewijs, waaruit volgens haar blijkt dat Bouterse de slachtoffers heeft vermoord of laten vermoorden. Onder meer op basis van getuigenverklaringen is volgens het OM duidelijk dat sprake was van voorbedachten rade bij het doodschieten van de slachtoffers.

Ontkennen Bouterse

Bouterse heeft dat altijd ontkend. Ook waren drie andere verdachten van de moorden in de rechtszaal. Ook zij worden beschuldigd van het medeplegen van moord.

De Surinaamse krijgsraad veroordeelde Bouterse eind 2019 bij verstek al tot twintig jaar cel. Vrijwel direct na zijn veroordeling kondigde Bouterse aan in hoger beroep te gaan.