Syrië wil onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk erkennen

DAMASCUS (ANP/RTR) - De regering van Syrië is van plan de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk te erkennen. Bronnen bij het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zouden dit woensdag hebben gezegd tegen het Syrische persbureau SANA.

Loehansk en Donetsk maakten zich in 2014 los van Oekraïne. De twee volksrepublieken werden tot begin dit jaar alleen erkend door elkaar en Zuid-Ossetië, een afvallige pro-Russische regio in Georgië die zelf maar door een handvol landen als land wordt gezien.

De Russische president Vladimir Poetin besloot in februari om de onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk te omarmen. Dat deed hij omdat Oekraïne een "genocide" op de Russischtalige bevolking van het gebied zou plegen. Slechts drie dagen later viel Rusland met ditzelfde excuus Oekraïne binnen.

In februari zei Syrië al de Russische beslissing te steunen om de republieken te erkennen. President Bashar al-Assad geldt als trouwe bondgenoot van Poetin sinds Rusland in 2015 Assad hielp om de burgeroorlog onder controle te krijgen.