Syriëganger Angela B. meldt zich bij consulaat in Turkije

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse 'jihadbruid' Angela B. heeft zich deze week gemeld bij het Nederlandse consulaat in de Turkse stad Istanbul. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van diverse media. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen zeggen dat zich een 25-jarige, Nederlandse vrouw met een zoontje bij het consulaat heeft gemeld.

Ze zit momenteel in Turkse detentie. Waarschijnlijk zullen de Turkse autoriteiten haar uitzetten, wat zou betekenen dat ze onder begeleiding van de marechaussee terug naar Nederland komt.

Het kabinet zegt al jaren geen Syriëgangers op te halen uit het strijdgebied, omdat het daar te gevaarlijk is. Maar nu B. zich heeft gemeld bij een Nederlandse diplomatieke post, verandert dat de zaak.

Vluchtelingenkamp

B. zat sinds de val van het kalifaat van Islamitische Staat vorig jaar in het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië. Haar 3-jarige dochter overleed daar, nadat tijdens de vlucht uit het strijdgebied een granaatscherf in haar hoofd was beland.

Het is niet de eerste keer dat een vrouwelijke Syriëganger terug naar Nederland komt. Vorig jaar december kwam een 28-jarige vrouw uit Gouda terug. Zij werd bij aankomst direct aangehouden, haar kind van 4 werd overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.