Syrische regering: bijna 300.000 ontheemden door aardbevingen

DAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische regering zegt dat door de aardbevingen bijna 300.000 mensen ontheemd zijn geraakt, meldt staatspersbureau SANA. De cijfers slaan naar waarschijnlijkheid alleen op inwoners van het gebied dat onder controle van de regering staat.

De autoriteiten hebben voor de ontheemden 180 opvangcentra geopend. De overheidsreactie op de bevingen wordt door inwoners als langzaam omschreven. Sommige plekken zouden daarnaast meer hulp krijgen dan anderen. In het overheidsgebied zijn bijna 250 scholen beschadigd, meldt de nieuwszender al-Jazeera. Een aantal Syrische scholen dient momenteel als opvanglocatie.

In Syrië, waar in 2011 een oorlog begon, bezetten rebellen gebieden in het noordwesten. Hoeveel mensen daar hun huizen hebben moeten ontvluchten, is niet duidelijk. Ook daar zijn huizen en andere gebouwen verwoest. In het aardbevingsgebied wordt nog volop gezocht naar slachtoffers. Er zijn woensdag opnieuw mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Het reddingswerk in Syrië wordt niet alleen bemoeilijkt door het slechte weer, maar ook door een gebrek aan groot materiaal om bijvoorbeeld brokstukken van ingestorte gebouwen op te tillen. Door schade aan de infrastructuur is het ook lastig om sommige zwaar getroffen plaatsen te bereiken.