Taakomschrijving NAVO staat weer ouderwets bol van Rusland

MADRID (ANP) - De nieuwe taakomschrijving voor de NAVO wordt als vanouds gedomineerd door de dreiging van Rusland en hoe die te pareren. Maar het nieuwe zogeheten 'strategisch concept' noemt voor het eerst ook China als bron van zorg.

De NAVO neemt uitdrukkelijk afstand van de gedachte dat Rusland een partner kan zijn, een gedachte die zij twaalf jaar geleden nog koesterde. "Gezien Ruslands vijandige beleid en daden" kan dat niet langer, staat in het document. Het land is juist de "ernstigste en meest rechtstreekse bedreiging" voor de veiligheid van de westerse militaire alliantie.

Rusland mag door de oorlog in Oekraïne opnieuw veel aandacht trekken, ook China "daagt onze belangen, veiligheid en waarden uit", aldus het strategisch concept. Het noemt China's zucht naar een ijzeren greep op belangrijke technologie en grondstoffen. Maar China maakt zich ook schuldig aan cyberaanvallen, zoekt ruzie en verspreidt desinformatie. Tot dusver repte het document nooit over de Aziatische wereldmacht.

Niettemin hadden de Verenigde Staten liever veel scherpere bewoordingen gebruikt voor de gevreesde rivaal van vandaag en morgen. Maar NAVO-landen als Duitsland springen vanouds voorzichtiger met China om. Nederland staat in deze kwestie dichter bij de VS, zeggen NAVO-bronnen.