Tadic wil beter met Ajax na een week om niet snel te vergeten

AMSTERDAM (ANP) - Met zijn honderdste treffer in de Eredivisie maakte Dusan Tadic de afgang compleet voor PSV (5-0). "En weet je wat nu het mooie van onze club is?", lachte de aanvoerder van Ajax. "We zijn niet eens heel blij nu. We willen vooral beter, ook na ruime overwinningen van deze week op Dortmund en PSV."

De supporters van Ajax hebben een week om niet snel te vergeten achter de rug. Vier doelpunten tegen Dortmund (4-0) en nog eentje meer tegen PSV. "Maar beide wedstrijden zijn we niet goed begonnen', analyseerde Tadic. "Vooral in de openingsfase stonden we niet helemaal aan. Daar moeten we dus aan werken."

Tegen PSV ging Ajax pas na een uur swingen, met dank aan Tadic die zijn ploeg weer eens bij de hand nam. Hij bereidde de 1-0 en 2-0 voor en bepaalde de eindstand toen de bezoekers uit Eindhoven allang op hun rug lagen. "Ajax heeft de ploeg en coach bij elkaar gehouden", analyseerde de verliezende trainer Roger Schmidt van PSV. "Zij zijn nu misschien wel op de top van hun kunnen. Het wordt lastig om hen over 34 duels te verslaan. Maar we geven niet op."

Daley Blind

Ajax vergrootte de voorsprong op PSV tot 4 punten. Het verschil in doelsaldo is na tien competitiewedstrijd enorm. Ajax staat 35 treffers in de plus, PSV pas vijf. PSV incasseerde in de Eredivisie al 17 tegendoelpunten. Dat zijn er net zoveel als Fortuna Sittard, de huidige nummer 15 van de ranglijst.

De 32-jarige Tadic wilde het niet te veel hebben over PSV, samen met Feyenoord waarschijnlijk de grootste concurrent van Ajax in de strijd om de landstitel. Hij vertelde opnieuw te hebben genoten van het samenspel met Daley Blind op de linkerflank. "Daley is zo'n slimme speler", zei de Serviër. "Hij is zo goed in de opbouw, heeft veel intercepties en blijft altijd kalm."

Revanche

Tadic zag ook welke spelers bij Ajax mochten invallen tegen PSV. Davy Klaassen, David Neres, Nicolás Tagliafico, Mohammed Kudus en Perr Schuurs maakten de kampioen uit Amsterdam niet zwakker. Dat viel dinsdag ook al op in het thuisduel met Dortmund. Ajax bestreed die Duitse club in 2012 nog met spelers als Jody Lukoki, Danny Hoessen en Derk Boerrigter.

Ajax is de Eredivisie gaan regeren, nadat de club drie jaar geleden besloot om veel meer geld uit te gaan geven. De komst van Dusan Tadic en Daley Blind was de eerste stap richting aansluiting met de Europese subtop. "Maar we doen het net z'n allen en mogen niet verslappen", zei Tadic die erkende dat hij even voor de aftrap nog wel heeft gedacht aan de verloren wedstrijd van eerder dit seizoen tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal (0-4). "Het is heel fijn om zo revanche te nemen", besloot hij. "Revanche nemen voelt altijd wel lekker."