Taliban willen weer internationale lijnvluchten naar Kabul

KABUL (ANP/AFP) - De Taliban hebben internationale luchtvaartmaatschappijen opgeroepen het vliegverkeer naar Kabul te hervatten. Ze zeggen dat alle technische problemen op de belangrijkste luchthaven van Afghanistan zijn verholpen.

Het vliegveld van de hoofdstad liep vorige maand veel schade op tijdens de chaotische evacuatie van ongeveer 120.000 mensen. Die vond plaats nadat de Taliban na een bliksemoffensief waren opgerukt naar Kabul. Westerse landen haalden toen snel hun burgers weg uit de stad.

De luchthaven kon later met technische hulp uit landen als Qatar worden hersteld, maar het vliegverkeer komt maar mondjesmaat op gang. Maatschappijen als Pakistan International Airlines en het Afghaanse Kam Air hebben slechts een beperkt aantal vluchten uitgevoerd.

Dure vluchten

Wie een plek op zo'n vlucht wil bemachtigen, moet daar bovendien flink voor betalen. Een enkele reis naar het Pakistaanse Islamabad, een vlucht van ongeveer 40 minuten, kost omgerekend ruim 1000 euro.

De Taliban klaagden zondag in een verklaring dat veel Afghanen nu gestrand zijn in het buitenland. "Zij kunnen niet meer terugkeren naar hun thuisland", aldus hun verklaring van hun ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat sprak de hoop uit dat normale lijnvluchten snel weer hervat worden.