Tankopslagbedrijf Vopak onderuit op afwachtende beurs

AMSTERDAM (ANP) - Tankopslagbedrijf Vopak ging woensdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. Ook chiptoeleverancier ASMI werd lager gezet ondanks een positief kwartaalbericht. De Europese beurzen wonnen overwegend terrein. De stemming werd gesteund door de aanhoudend sterke resultaten van de Amerikaanse techreuzen Apple, Google en Microsoft en een aantal grote Europese bedrijven. Beleggers keken daarnaast uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

Vopak was de grote verliezer in de MidKap met een min van 8 procent. De winst van het tankopslagbedrijf stond onder druk in het tweede kwartaal en de opslagtanks waren iets minder gevuld dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Ook moest Vopak een voorziening nemen van bijna 70 miljoen euro voor een terminal in Panama vanwege de verslechterde omstandigheden in dat gebied.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 741,97 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1051,84 punten. De CAC40-index in Parijs steeg 0,8 procent. De graadmeters in Londen en Frankfurt wonnen tot 0,3 procent.

Prosus

Prosus toonde wat herstel en behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 3 procent. De techinvesteerder raakte in de afgelopen twee handelsdagen bijna 16 procent aan waarde kwijt door de zorgen over de hardere aanpak van de techsector in China. Just Eat Takeaway klom 1,6 procent. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl won een dag eerder al ruim 4 procent nadat de activistische aandeelhouders Cat Rock en Lucerne lieten weten dat het maaltijdbestelbedrijf momenteel zwaar ondergewaardeerd wordt op de beurs.

ASMI (min 2,4 procent) sloot de rij. De chiptoeleverancier zag de orderontvangst in het tweede kwartaal stijgen naar een nieuw recordniveau dankzij het wereldwijde chiptekort. Volgens topman Benjamin Loh haalden klanten wel orders naar voren die eigenlijk in het derde kwartaal zouden binnenkomen. ASMI liet eerder deze maand al weten flink meer orders te hebben ontvangen.

Barclays

In Londen steeg Barclays 4,1 procent. De Britse bank boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en gaat zijn aandeelhouders weer belonen met dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen. Deutsche Bank won 0,3 procent in Frankfurt. De grootste bank van Duitsland zag de winst in het tweede kwartaal sterk stijgen, maar de omzet bij de belangrijke investeringstak nam af. Kering won 3,5 procent in Parijs. Het Franse luxegoederenconcern zag de verkopen van modemerk Gucci terugkeren tot het niveau van voor de coronapandemie.

De euro was 1,1818 dollar waard, tegen 1,1829 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 72,44 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 75,13 dollar per vat.