Techbedrijven openen de boeken op Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amerikaanse aandelenbeurzen krijgen dinsdag opnieuw het nodige cijfergeweld te verwerken. Microsoft en Google-moeder Alphabet openen de boeken en dat zijn twee van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Ook berichtendienst Twitter komt met kwartaalcijfers.

Alphabet en Twitter zijn voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van advertentie-inkomsten. Andere bedrijven waar dat voor geldt zoals socialemediaondernemingen Snap en Facebook misten de omzetverwachtingen van analisten en wezen allebei naar een verandering die Apple doorvoerde in het besturingssysteem op de iPhone. Nu gebruikers daar nadrukkelijk toestemming moeten geven aan apps die hen volgen, kiezen veel gebruikers ervoor om dat niet toe te laten. Daardoor wordt de informatie die de apps over gebruikers kunnen verzamelen minder nauwkeurig en willen adverteerders minder betalen.

Behalve advertenties verdient Alphabet ook het nodige aan clouddiensten, een branche waarin ook Microsoft actief is. De afgelopen periode groeiden de omzetten daar stevig door omdat veel bedrijven het voor hun personeel mogelijk moesten maken om thuis te werken tijdens de coronacrisis. Die trend zal doorzetten, denken kenners, die thuiswerken niet meer helemaal zien verdwijnen.

Van dat thuiswerken profiteerde Microsoft ook doordat er veel nieuwe computers werden verkocht waarop software van het bedrijf draaide zoals Windows en Office, maar ook samenwerkingssoftware Teams deed het goed. Nu met name in de Verenigde Staten veel mensen kiezen voor een andere baan kan ook het zakelijke sociale netwerk LinkedIn van Microsoft mogelijk profiteren.