Technologiegroep TKH en G20-top centraal op Beursplein 5

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van TKH Group. De technologiegroep zag de omzet in het derde kwartaal sterk stijgen, waarbij alle onderdelen bijdroegen aan de groei. Het bedrijf handhaafde zijn verwachtingen voor het hele jaar en voorziet een record aan orders dit jaar. Volgens topman Alexander van der Lof is TKH goed gepositioneerd om te profiteren van de digitalisering, automatisering en energietransitie.

Ook houden beleggers de G20-top in de gaten. De Indonesische president Joko Widodo riep dinsdag tijdens de opening van de top in Bali op een nieuwe wereldoorlog te vermijden. Tijdens de top staan onder meer de Russische invasie van Oekraïne en de situatie in Noord-Korea op de agenda. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei via een videotoespraak dat dit het moment is om een einde te maken aan de "vernietigende" oorlog van Rusland.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt licht hoger te beginnen en ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine plussen openen. De Aziatische beurzen gingen dinsdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent hoger, na een onverwachte krimp van de Japanse economie in het derde kwartaal.

Chinese beurzen

De Chinese beurzen lieten stevige winsten zien. Tegenvallende economische cijfers van het land wakkerden de hoop aan op meer steunmaatregelen van de overheid. De Chinese economie gaat gebukt onder het strikte zero-Covid-beleid van de overheid. De winkelverkopen en de industriële productie in het land vielen daardoor in oktober lager uit dan verwacht. De Hang Seng-index in Hongkong won tussentijds 3,5 procent onder aanvoering van de grote Chinese techbedrijven.

ForFarmers kondigde aan Theo Spierings voor te dragen als nieuwe topman. Het is de bedoeling dat Spierings per 1 januari voor één jaar aan de slag gaat bij het veevoerbedrijf. Spierings begon zijn carrière in 1986 bij Friesland Foods, waar hij later als topman de fusie met Campina leidde.

Ebusco

Ebusco liet weten een nieuwe opdracht uit Zweden te hebben ontvangen. De fabrikant van elektrische bussen gaat dertien voertuigen leveren aan het Zweedse Svealandstrafiken, dat eerder dit jaar al 23 bussen bij het bedrijf bestelde.

De euro was 1,0339 dollar waard, tegen 1,0340 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 85,63 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 93,16 dollar per vat.