Ten Hag laat zich geen crisis over thuisduels in CL aanpraten

AMSTERDAM (ANP) - Ajax wil zich woensdagavond met een zege op FC Midtjylland vaccineren tegen een 'thuissyndroom' in de Champions League. Want de laatste jaren vallen de prestaties van de club op het allerhoogste podium in de Johan Cruijff ArenA tegen. Zeker in vergelijking met de resultaten die op vreemde bodem werden geboekt.

Een eigen stadion als onneembare vesting. Welke club droomt daar niet van? Maar Ajax won slechts slechts één van de laatste acht thuiswedstrijden in de Champions League, tegenover vijf nederlagen en twee gelijke spelen. De huidige koploper van de eredivisie verloor de laatste drie thuisduels in de koningsklasse zelfs zonder te scoren. In de hele geschiedenis van het toernooi bleven alleen Dinamo Zagreb, Deportivo en Real Sociedad vier thuiswedstrijden op rij zonder treffer.

Hoe anders zijn de prestaties van Ajax in de Champions League buiten Amsterdam. Onder trainer Erik ten Hag verloor de club geen van de vijftien gespeelde uitduels in de groepsfase en de voorronden van het miljardenbal van de UEFA. En dan te bedenken dat Ajax de afgelopen twee jaar ook op bezoek ging bij clubs als Bayern München, Real Madrid, Juventus, Tottenham Hotspur en Chelsea. Veelzeggend voor de wisselende prestaties in thuis- en uitwedstrijden is ook dat de laatste dertien doelpunten van Ajax in de Champions League stuk voor stuk in een ander stadion dan de ArenA vielen.

Geen crisis aanpraten

"Ik ken de cijfers", reageerde Ten Hag tijdens zijn laatste persconferentie voor het duel met de kampioen van Denemarken in de Johan Cruijff ArenA. "Maar wij laten ons geen crisis aanpraten. Natuurlijk hebben wij ook goede thuiswedstrijden gespeeld. En onze prestaties in uitduels zijn gewoon uitzonderlijk goed."

Ten Hag erkende dat Ajax in uitduels over het algemeen meer ruimte krijgt. "Dat kan er zeker mee te maken hebben", zei hij. "En ik vind dat we in thuiswedstrijden soms iets geduldiger moeten zijn. Maar je kan niet zeggen dat we in thuisduels met Real, Juventus, de Spurs en Chelsea slecht hebben gespeeld. Laten we tegen Midtjylland laten zien dat we thuis ook goed kunnen spelen en winnen."

·