Ten Hag wil met fris Ajax naar bekerfinale

AMSTERDAM (ANP) - Trainer Erik ten Hag benadert de halve eindstrijd van Ajax woensdag bij sc Heerenveen in de KNVB-beker als een finale. "Want als we verliezen, dan liggen we eruit", zei hij. "Het is dus alles of niets, een echte finale dus."

Ten Hag kent de nodige defensieve problemen in de aanloop naar de halve eindstrijd in het Abe Lenstra-stadion. Noussair Mazraoui is voorlopig niet beschikbaar vanwege een oogblessure. En Nicolás Tagliafico en Devyne Rensch moeten een schorsing uitzitten. "Maar nog steeds hebben we een brede selectie met veel opties", zei de coach van de koploper van de Eredivisie.

Ajax speelde zondag niet best tegen PSV, net zoals veel ploegen die donderdag nog in de Europa League waren uitgekomen. "Maar toch knokken we ons in de slotfase naar een punt", stelde Ten Hag. "Ik denk dat veel van mijn spelers er fysiek goed opstaan."

Toch sloot Ten Hag dinsdag op een persconferentie niet uit dat hij in Heerenveen enkele van zijn gebruikelijke basisspelers aan de kant houdt. "Ik probeer al een tijdje iedereen fris te houden", zei hij. "En ik moet ook andere spelers perspectief op speeltijd geven", doelde hij mogelijk op Sean Klaiber en Oussama Idrissi. "Maar we willen ook de finale halen. Daar hebben we al voor gevochten", doelde de coach op duels met FC Utrecht, AZ en PSV.

Ten Hag rekent op een gemotiveerd Heerenveen. "Voor hen is dit de wedstrijd van het jaar. Ze zullen meer dan 100 procent geven, dat zullen wij dus ook moeten doen. We spelen op een slecht veld. Dus het kan zo maar een wedstrijd met veel strijd worden. Wij zullen die strijd dan aangaan. We hebben bewezen dat we dat ook kunnen. Vorig seizoen verloren we in de halve finale tegen FC Utrecht. Ik heb daar nog steeds een beetje pijn in mijn buik van."