Tevredenheid over eerste schooldag na sluiting

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties kijken tevreden terug op de eerste dag waarop veel middelbarescholieren weer naar school mochten komen, na een wekenlange sluiting. "Wij hebben de indruk dat het goed en volgens plan is verlopen", zegt een woordvoerder van de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft geen wanklanken gehoord.

"Het is rustig verlopen, scholen trekken gewoon hun plan. Ze beginnen rustig aan, met kleine groepen", aldus een woordvoerster van de bond. Zowel de AOb als de VO-Raad heeft geen meldingen gekregen over grote problemen.

"Scholen en leerkrachten hebben er goed over na kunnen denken hoe ze dit gingen voorbereiden", zegt de woordvoerster van de vakbond.

Anderhalve meter

De middelbare scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren. Alleen leerlingen die als kwetsbaar worden beschouwd en kinderen die ouders hebben in beroepen die cruciaal zijn om de samenleving draaiende te houden, gingen naar school. Alle anderen kregen onderwijs op afstand, doorgaans via internet.

Nu mogen leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. Om de kans op besmettingen met het coronavirus klein te houden, moeten ze anderhalve meter afstand houden van elkaar. Dat geldt ook voor het personeel.