The Empire Strikes Back terug in bioscoop top vijf

De rerelease van Star Wars: The Empire Strikes Back heeft in de Verenigde Staten ruim 900.000 dollar opgeleverd. Daarmee was het de één na best bezochte bioscoopfilm van het weekend, na Christopher Nolans Tenet.

The Empire Strikes Back kwam uit in 1980 en werd dat jaar de film die wereldwijd het meeste verdiende. In 1997 kwam een nieuwe versie uit, die opnieuw scoorde. In totaal heeft het tweede deel uit de Skywalker-saga van Star Wars nu zo'n 550 miljoen dollar binnen geharkt. Toen de film dit voorjaar vanwege het veertigjarig jubileum opnieuw in de bioscoop draaide in Amerika, was The Empire Strikes Back zelfs een week de best bezochte film van de VS. Dat kwam uiteraard vooral door het gebrek aan nieuwe films vanwege het coronavirus.

Alhoewel Tenet het met 3,4 miljoen beter deed dan het Star Wars-epos uit 1980, blijft de Amerikaanse box office van de sciencefictionfilm van Nolan ver achter bij de verwachtingen. Dit komt deels doordat in grote steden New York en Los Angeles, waar de films van de regisseur het in de regel goed doen, de bioscopen nog altijd dicht zijn. Wereldwijd scoort Tenet een stuk beter: volgens Variety staat de internationale teller op 283 miljoen.