The Voice nationaal en internationaal succesnummer

The Voice of Holland is al jaren het vlaggenschip van RTL 4 op de vrijdagavond. De talentenjacht trekt sinds september 2010 steevast zo'n 1,5 miljoen kijkers en kent meerdere succesvolle spin-offs. Zaterdag maakte RTL bekend het twaalfde seizoen van The Voice of Holland per direct van de buis te halen vanwege verhalen over ongepast gedrag.

The Voice of Holland komt uit de koker van John de Mol. Hij bedacht een talentenjacht waarbij de deelnemers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Idols en X Factor, blind hun eerste auditie doen. Zanger Roel van Velzen kwam vervolgens op het idee van de inmiddels wereldberoemde draaiende rode stoelen. The Voice of Holland gaat op 17 september 2010 in première op RTL 4 en is meteen een hit. Voor de allereerste aflevering blijven 1,7 miljoen kijkers thuis. Ben Saunders wint het eerste seizoen van de talentenjacht, die in de volgende jaren ook de carrières van onder anderen Maan de Steenwinkel, Leona Philippo en Duncan Laurence lanceert.

Het succes van The Voice of Holland valt ook in het buitenland op. Het format gaat al snel de wereld over en landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Australië krijgen een eigen versie van The Voice. De talentenjacht wordt in meer dan 150 landen uitgezonden en valt veelvuldig in de prijzen. Zo werd The Voice 69 keer genomineerd voor een Emmy Award. Zeven nominaties voor de prestigieuze Amerikaanse tv-prijs werden verzilverd. In eigen land won The Voice of Holland in 2012 de Gouden Televizier-Ring.

Juridisch getouwtrek

Ook de spin-offs volgden al snel. In 2012 kwam eerst The Voice Kids, voor zangtalent van 8 tot 14 jaar. Senioren van 60 jaar en ouder kunnen hun zangtalent sinds de zomer van 2018 laten beoordelen in The Voice Senior. Ook deze formats gingen de grens over. Het succesvolle programma kwam in 2015 in handen van ITV toen John de Mol zijn productiehuis Talpa Media voor honderden miljoenen verkocht aan de Britten.

Dat De Mol ondanks die verkoop waarde bleef hechten aan The Voice, bleek in 2018. Toen ontstond juridisch getrouwtrek rondom de nog altijd succesvolle talentenjacht omdat De Mol probeerde de programma's naar SBS6 te halen. Die zender kreeg hij in 2017 volledig in handen, waarna Talpa-formats als Miljoenenjacht en Dance Dance Dance de overstap van RTL naar SBS maakten. Ook onder meer Wendy van Dijk en Johnny en Linda de Mol stapten over, maar The Voice en de spin-offs bleven bij RTL 4.

Aangifte

Die zender en producent ITV ontvingen onlangs berichten over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice of Holland en besloten de uitzendingen te staken en onderzoek te laten doen. De aantijgingen komen onder meer van Tim Hofman, die met zijn BNNVARA-programma BOOS al langere tijd bezig is met de verhalen. Hofman stelt "tal van reacties" te hebben van "mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice". Jeroen Rietbergen, bandleider en partner van Linda de Mol, stapte per direct op naar aanleiding van de beschuldigingen. Volgens de makers van BOOS gaat het "niet alleen om aanklachten tegen Jeroen Rietbergen, maar om aanklachten tegen meerdere personen binnen het programma".

Namen noemt BNNVARA niet, de uitzending van BOOS over The Voice is donderdag te zien. Volgens meerdere roddelkanalen, de zogenaamde juicechannels, overtrad coach Ali B meermaals grenzen. Ook over voormalig coach Marco Borsato, die zowel kandidaten van The Voice of Holland als The Voice Kids begeleidde, doen verschillende verhalen de ronde. Bewijs is echter nog niet geleverd. Bij het Openbaar Ministerie Midden-Nederland werd eerder deze week aangifte gedaan tegen een persoon die "gerelateerd is" aan de talentenjacht. Om wie het gaat, maakt het OM niet bekend. Volgens RTL Boulevard heeft een oud-kandidaat aangifte gedaan tegen Ali B. "Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen", liet het management van de rapper weten.