Theaterdirecteuren roepen Kamer dringend op Scapino te redden

De directeuren van 65 van de grootste theaters van Nederland doen een dringend beroep op de Tweede Kamer om een advies van de Raad van Cultuur over Scapino Ballet terug te draaien. Dat schrijven zij woensdag in een open brief in de Volkskrant.

De Raad voor Cultuur besloot het gerenommeerde gezelschap, dat op papier aan alle criteria van de raad voldoet, geen subsidie meer toe te kennen. Volgens vrijwel alle Nederlandse theaters dreigt hiermee een uniek dansgezelschap te verdwijnen dat in alle opzichten van cruciaal belang is voor het Nederlandse cultuurlandschap.

"Niemand is onmisbaar", schrijven de 65 directeuren. "Maar sommigen zijn wel onvervangbaar. Dat geldt zeker voor Scapino Ballet Rotterdam, Nederlands oudste dansgezelschap, dat bijna overal in Nederland volle zalen trekt." Het verdwijnen van Scapino zou een aderlating zijn voor vrijwel alle theaters in Nederland. Het gezelschap trekt jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers door heel Nederland. Ook koestert en motiveert Scapino met veel succesvolle educatieprojecten heel actief jong talent, dat de danssector in Nederland moet bestendigen.

Educatieprojecten

"Wie Scapino wegsnijdt, vernietigt de ruggengraat van de dansprogrammering in de grote zaal", stellen de theaters met klem. "Opvolging van het Raadsadvies brengt onherstelbare schade toe aan onze programmering, onze jarenlange, zorgvuldige publieksopbouw voor dans en het hele dansbestel. Geen ander gezelschap genereert met enerverende dans van hoge kwaliteit in zo veel zalen zo veel publiek. Scapino’s multidisciplinaire aanpak, zoals met circus en livemuziek, is bewezen succesvol en zorgt voor grotere toegankelijkheid en verbreding en verjonging van doelgroepen."

De theaters smeken de Tweede Kamer om niet alleen "in de door uzelf bedachte kaders" te denken en ook te luisteren naar het publiek dat de afgelopen jaren heeft aangetoond dat Scapino een onmisbare schakel in het cultuurlandschap is.