Theaters Limburg: het is een moordende formule

De directie van Parkstad Limburg Theaters zit na de persconferentie over onder andere de heropening van de culturele sector met "een enorm dubbel gevoel". Enerzijds is er blijdschap over het weer open kunnen zijn, maar anderzijds is er flinke onvrede over de beperkingen, zegt directeur bedrijfsvoering Rocco Malherbe tegen het ANP.

"Het is bijna clichématig om te zeggen, maar we zijn blij dat we weer open mogen. We zijn een sector die erg betrokken is bij het samenbrengen van podiumkunstenaars en publiek, dus we grijpen elke kans aan om dat te doen. Maar het is wel een moordende formule", zegt Malherbe. Hij doelt daarmee op het vanaf woensdag zowel moeten controleren van het coronatoegangsbewijs als het placeren van bezoekers op 1,5 meter.

"We moeten vanwege die controle extra personeel inzetten, maar kunnen door die 1,5 meter maar zo'n 25 procent van de zaalcapaciteit gebruiken. Dat levert bedrijfseconomisch een nadeel op", zegt de topman van de theaters in Heerlen en Kerkrade. "Ook moeten we ervoor zorgen dan mensen in het gebouw 1,5 meter van elkaar blijven. Dat lukt aan het begin nog wel, maar de pauze kan je dan beter skippen. Je kunt dan de 1,5 meter niet garanderen omdat mensen dan langs elkaar gaan lopen."

Malherbe zegt dat hoewel de logica van de meeste maatregelen, waaronder de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur, hem volledig ontgaat, hij ook begrip heeft voor de beslissingen. "Wij zijn een sector die het liefst zoveel mogelijk mensen zo dicht mogelijk bij elkaar brengt om ergens van te genieten. En dat zijn dezelfde omstandigheden als waarbij het virus floreert", zegt de directeur. "Het is een lastig dilemma. Maar het wordt nu ook voor ons steeds pittiger om de motivatie alles te regelen op te brengen, zeker als er niet echt perspectief is."