Theepot Loeki Knol is geen ‘musical-hopper’

DEN HAAG - Loeki Knol gaat haar adviezen niet opdringen aan de jongere acteurs in de nieuwe Nederlandse versie van de musical The Beauy and the Beast. De 67-jarige actrice, die in de voorstelling de rol van mevrouw Pot speelt, scheelt zeker twee decennia met de rest van de acteurs. "De jeugd van tegenwoordig weet zijn weg uitstekend zelf te vinden", lacht Knol. "Maar ze mogen altijd aankloppen hoor."

De actrice was de afgelopen jaren niet vaak meer op het podium te zien. "Ik ben niet zo'n musical-hopper, dus ik ken ook niet zoveel mensen van de huidige generatie acteurs. Maar iedereen is heel aardig en hartelijk, ik vind prima mijn weg." Knol deed auditie voor de rol op verzoek van Albert Verlinde. "Ik heb het titelnummer laten horen, dat door mevrouw Pot wordt gezongen. Ik geloof dat ik daarmee meteen iedereen had overtuigd."

Loeki speelt een betoverde theepot in het magische kasteel van het beest. "De rol werd tien jaar geleden door Mariska van Kolck vertolkt. Die is 25 jaar jonger, dat maakt er al meteen een ander soort personage van." Knol zal van de theepot meer een moedertje maken. "Het is een vrolijke, resolute vrouw die een groot gevoel van verantwoordelijkheid heeft voor iedereen om haar heen. Daarin is ze wel een uitzondering in het kasteel: de andere personages maken zich vooral heel druk om zichzelf. En ze heeft een kindje waarover ze waakt. Dat geeft haar wat mij betreft al direct een extra dimensie."

Nerveus

Knol is, ondanks bijna vijftig jaar ervaring, nog altijd nerveus als ze het podium op moet. "Ik behoor niet tot de categorie mensen die overloopt van het zelfvertrouwen", glimlacht ze. "Maar ik weet wel dat het uiteindelijk altijd goed komt." Een echt ritueel heeft de actrice niet. Al drinkt ze wel veel warme muntthee als ze moet zingen. "Dat is heel goed voor de keel en voor de stembanden."

The Beauty and the Beast is vanaf begin december te zien in het AFAS Circustheater in Den Haag.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *