Thekla Reuten wil alleen nog maar ‘voedzame films’ maken

Actrice Thekla Reuten wil proberen alleen nog maar mee te doen aan ‘voedzame’ films en series. Dat vertelde zij vrijdag in het NPO Radio 1-programma Nooit meer slapen. Zij spreekt zelf van "nutritional story telling".

De actrice, bekend van films als De Tweeling en Het Diner, kiest voortaan alleen rollen "die verhalen vertellen waar de kijker van groeit, beter van wordt of energie van krijgt. Ik wil dat mensen geïnspireerd raken, of na het kijken met een open vizier en een open hart naar anderen toe achterblijven." Het gaat dan niet om alleen maar dramafilms. "Het kan ook een komedie zijn", beklemtoont de actrice.

Reuten heeft recent ook al nee gezegd op projecten die dit gevoel volgens haar niet opwekten. "Het is best spannend", erkent ze. "Maar ik wil verhalen vertellen waarvan ik wil dat mijn kinderen dat zouden zien. Ik was heel erg bezig met de vraag: wat kan ik nou écht doen om de wereld te veranderen."

Haar nieuwe film Narcosis valt onder deze noemer. In de Nederlandse Oscarinzending speelt zij een vrouw van wie de man overlijdt. Zij doet haar uiterste best de rouw die dit in haar losmaakt te negeren. "Ik hoop dat de film mensen aanzet tot nadenken", aldus Reuten in Nooit meer slapen. "Hoe zit het met de dood, hoe ga ik daarmee om?" Narcosis draait vanaf 20 oktober in de Nederlandse bioscopen.