Thekla Reuten wint eerste Gouden Kalf voor Narcosis

Thekla Reuten heeft vrijdagavond haar eerste Gouden Kalf gewonnen. De actrice won de prestigieuze Nederlandse filmprijs voor haar hoofdrol in de film Narcosis.

"Jezus, wat is er ongelooflijk veel goeds en inspirerends gemaakt, mensen", reageerde Reuten, waarop ze de makers van Narcosis bedankte. Tot slot bedankte ze haar kinderen en man, Gijs Naber. "Ik hou van je en ik ben trots op hoe we het doen."

De actrice werd wel al eerder genomineerd voor een Gouden Kalf. In 1998 en 2016 maakte ze kans op de prijs voor Beste Actrice. Toen werd er bij de Gouden Kalveren nog onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Sinds vorig jaar reikt het Nederlands Film Festival nog maar één Kalf voor acteerprestaties uit, en niet een apart beeldje voor acteur én actrice.

Narcosis wordt namens Nederland ingezonden voor de Oscars, in de categorie International Feature Film. De film gaat over een gezin dat ontwricht raakt wanneer de vader van het gezin (Fedja van Huêt) niet meer bovenkomt na een professionele duik. Merel (Thekla Reuten), de moeder in het gezin, heeft het zwaar met het verlies en gaat alles wat met zijn dood te maken heeft uit de weg.