Thunberg hekelt ‘inactieve’ overheden bij opening jeugdklimaattop

MILAAN (ANP/AFP/RTR) - De Zweedse activiste Greta Thunberg heeft bij een jeugdklimaattop in Milaan kritiek geuit op "dertig jaar inactiviteit" door overheden tegen klimaatverandering.Volgens haar hebben wereldleiders toekomstige generaties "verdronken in lege woorden en valse beloftes", zei ze bij de opening van de top Youth4Climate.

Regeringen hebben volgens de 18-jarige Thunberg "zichzelf schaamteloos gefeliciteerd" voor te weinig handelen. De activiste maakte daarbij toespraken van wereldleiders uit voor onnozel gebrabbel. Haar woorden werden onthaald met applaus van het publiek. Later in de week zullen ook de premier van Italië, Mario Draghi, en zijn Britse ambtsgenoot Boris Johnson de deelnemers van de jeugdtop te woord staan. De burgemeester van Milaan, Giuseppe Sala, was dinsdag aanwezig bij het evenement.

Het driedaagse jeugdevenement vindt plaats in aanloop naar de klimaattop COP26, die in november plaatsvindt in Glasgow. Ongeveer vierhonderd jonge deelnemers uit bijna tweehonderd landen zijn naar de top gekomen. Deze week vindt in Milaan ook de "Pre-COP" plaats, waarbij klimaatministers samenkomen voor voorbereidende gesprekken voor de top. Gedurende de week werken de jongeren aan voorstellen voor klimaatinitiatieven, die zij aan het einde van de week indienen bij de deelnemers van de Pre-COP.

Op de COP26 in november komen wereldleiders samen om de opwarming van de aarde en de aanpak ervan te bespreken. De top wordt gezien als de belangrijkste klimaattop sinds de conferentie van Parijs uit 2015. De wereldleiders zullen onder meer praten over de doelen die werden opgesteld in Parijs, zoals het inperken van de opwarming van de aarde.