Thunberg loopt vrijdag al mee in klimaatprotest

NEW YORK (ANP) - Het beroemde schoolstakingsbord van Greta Thunberg is vrijdag al te zien in de Verenigde Staten. De Zweedse klimaatactiviste heeft op Twitter laten weten dat ze dan meedoet aan een klimaatstaking voor het gebouw van de Verenigde Naties. "Ik zal nu een paar dagen rusten en deelnemen aan de staking op vrijdag voor de VN," schreef de 16-jarige Thunberg bij een foto van zichzelf in de metro.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, verwelkomde de Zweedse via Twitter in de Amerikaanse metropool. "Welkom in New York, Greta Thunberg!", schreef hij. "Nu moet de internationale gemeenschap voldoen aan de eisen van mensen over de hele wereld en de wereldwijde klimaatcrisis aanpakken."

Thunberg heeft een jaar vrij genomen van school om haar boodschap aan de andere kant van de oceaan te verkondigen. Zo zal ze vaker te zien zijn bij acties van de Fridays for Future-beweging in Noord-Amerika. Daarnaast zal ze aanwezig zijn bij de VN-klimaattop voor jongeren en de VN-klimaattop met staatshoofden en regeringsleiders voor de Algemene Vergadering van de VN. Het klimaatmeisje wil ook andere activisten, besluitvormers en mensen die getroffen zijn door klimaatverandering ontmoeten.