Tien agenten gewond tijdens demonstraties in Londen

LONDEN (ANP) - Tijdens anti-racismedemonstraties in Londen zijn zaterdag tien agenten gewond geraakt en 14 actievoerders opgepakt. Dat heeft de politie van de Engelse hoofdstad bekendgemaakt.

Duizenden demonstranten kwamen bijeen in het centrum van Londen om hun woede te uiten over het politiegeweld dat leidde tot het overlijden van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Lange tijd verliepen de protesten vredig, maar aan het einde van de dag gooiden kleine aantallen demonstranten in de buurt van de ambtswoning van premier Boris Johnson aan Downing Street flessen naar de politie. Agenten te paard voerden daarop charges uit.

Een van de agenten moest in het ziekenhuis worden behandeld nadat ze van haar paard was gevallen. Negen andere politieagenten liepen ook verwondingen op. De Londense politie zei zaterdagavond 14 mensen te hebben gearresteerd en verwacht dat het aantal zal stijgen.

Eerder op de dag marcheerden meer dan duizend demonstranten langs de Amerikaanse ambassade aan de zuidoever van rivier de Theems. Duizenden demonstranten verdrongen zich ook op het plein net buiten het parlementsgebouw, met bordjes met "Black Lives Matter" en negeerden overheidsadviezen om grote bijeenkomsten te vermijden vanwege het coronavirus.