Tien panden in Wolvega ontruimd om gaslek bij brand in snackbar

WOLVEGA (ANP) - Door een grote, uitslaande brand bij een snackbar aan de Hoofdstraat Oost in het centrum van Wolvega (Friesland) is in de nacht van zondag op maandag een gaslek ontstaan. Vanwege de lekkage en de rook die bij de brand is vrijgekomen heeft de brandweer besloten de omgeving te ontruimen. Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om zeker tien omliggende panden.

De bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis. In de omgeving van de snackbar staat ook een wooncomplex voor ouderen. Volgens de woordvoerder is een deel van dit complex ontruimd.

De brand brak zondagavond laat uit op de begane grond van de cafetaria. Volgens de brandweer was er niemand in het pand aanwezig. Een gaskraan brandde door, waardoor er ook explosiegevaar ontstond. Dit gevaar is inmiddels geweken, aldus de woordvoerder.

Even na middernacht was de brand onder controle, maar op dat moment was het gaslek al ontstaan. Kort daarna laaide het vuur weer op. De brandweer probeert naastgelegen panden te behouden. Het vuur is echter naar zeker één ander pand overgeslagen. De snackbar moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Door het vuur komt veel zwarte rook vrij. De veiligheidsregio Fryslân waarschuwt omwonenden om uit de rook te blijven.