Tientallen gewonden bij demonstratie in Beiroet

BEIROET (ANP) - Tijdens het eerste grote anti-regeringsprotest in Libanon in weken zijn volgens het Libanese Rode Kruis 48 mensen gewond geraakt. Elf demonstranten zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens veiligheidsdiensten begonnen aanhangers van Hezbollah met stenen te gooien in het centrum van de hoofdstad Beiroet toen demonstranten anti-Hezbollahleuzen riepen. Veiligheidstroepen gebruikten traangas om beide groepen van elkaar te scheiden.

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus en het wekenlange geldende uitgaansverbod waren er weer mensen uit verschillende delen van het land naar Beiroet gekomen om te demonstreren. Velen van de honderden actievoerders droegen maskers in de kleuren van de nationale vlag. Het motto van het protest was "we willen een beter leven" en was gericht tegen de politieke elite die door de demonstranten verantwoordelijk wordt gehouden voor de economische crisis in het land.

In de aanloop naar het protest op zaterdag hadden activisten geëist dat Hezbollah zou worden ontwapend. De organisatie, die nauw verbonden is met Iran, vormt een soort staat in de staat in Libanon. Hezbollah is betrokken bij de regering, maar heeft ook een eigen militie die gebieden controleert.

Voor de coronauitbraak gingen actievoerders al maandenlang de straat op om hun ongenoegen te uiten over de diepe economische crisis en het politieke systeem. Ze beschuldigen de politieke klasse van corruptie en besluiteloosheid.

Libanon heeft sinds 21 januari een nieuwe regering onder leiding van premier Hassan Diab. Het land zat zonder kabinet na het aftreden van eerste minister Saad al-Hariri in oktober. Hij ruimde het veld in reactie op de demonstraties tegen corruptie bij de overheid en de aanpak van de economische crisis.